"Het is perfect te combineren met je coschappen!"

Quinty van Unen - oud triagist, nu ANIOS op de Spoed Eisende Hulp

Tijdens mijn wachttijd voor de coschappen zocht ik een medische baan waarbij ik veel kon leren, de huisartsenpost leek mij een mooie bijbaan. Als junior triagist krijg je elke dienst te maken met nieuwe uitdagingen en interessante casuïstiek, geen dienst is hetzelfde!

Van een oudere mevrouw dat niet meer weet welke pillen ze moet innemen tot een patiënt met pijn op de borst die zegt dat het wel meevalt, wat uiteindelijk een groot hartinfarct blijkt te zijn. De functie bestaat voornamelijk uit telefonische triage waarbij je inschat binnen welke urgentie de patiënt hulp moet krijgen. Hierbij kan het zijn dat er met spoed een ambulance ergens naartoe gestuurd moet worden of dat je zelfzorgadvies aan de patiënt geeft.

Wat ik heb geleerd, is goed inschattingen maken en het ‘pluis/niet-pluis’ gevoel ontwikkelen. De begeleiding is erg belangrijk en deze heb ik ook gehad. De eerste maanden heb je regelmatig feedbackmomenten met je begeleider waardoor je snel zelfstandig leert werken. Er is altijd een huisarts aanwezig (de regie arts) waarmee je laagdrempelig kunt overleggen. Hiermee 'oefen' je al werkend hoe je moet overdragen en (een klein beetje) diagnostisch denken; je bespreekt je overwegingen en krijgt hulp waar nodig.

Ik ging altijd met plezier naar mijn werk, mede ook vanwege de gezellige sfeer; het is samenwerken in een fantastisch team dat bestaat uit huisartsen, physician assistants, verpleegkundigen, chauffeurs en andere (junior) triagisten, waarvan een deel ook medisch student is.

Het is een bijbaan die goed te combineren is met studie doordat je altijd ingeroosterd wordt buiten kantoortijden. Hierdoor is het perfect te combineren met je coschappen! 

In augustus ben ik afgestudeerd en mag ik mijn carrière voortzetten als basisarts. Ook nu werk ik in de spoedzorg maar dan als ANIOS op de SEH.